Basislaag

Wat misschien als vanzelfsprekend overkomt, is des te bijzonder als je er over nadenkt. Ons lichaam is namelijk fantastisch mooi ontwikkeld.

Wanneer je je inspant en/of de buitentemperatuur hoog is, dan wil je lichaam zijn warmte kwijtraken. Dan transpireer je dus. Maar wanneer je een laag daarboven draagt die veel vocht vasthoudt, dan kan dat op een gegeven moment voor ongemakken zorgen. Het kan klam of benauwd aanvoelen (denk maar aan een sauna met een hoge luchtvochtigheid) of er ontstaan schuurplekken omdat de huid week wordt. Belangrijk is om dit transpiratievocht snel kwijt te raken en dus af te voeren. Een basislaag zorgt hiervoor en kan dus de temperatuur een paar graden naar beneden halen en voorkomt schuurplekken op de huid.

Bij een koudere buitentemperatuur is het precies andersom, maar ook hierbij geldt de regel dat vocht zo goed mogelijk van de huid afgedreven moet worden. Dat voorkomt dat je afkoelt en dus je lichaamstemperatuur op niveau kunt houden. Sommige ondershirts en -broeken hebben extra isolerende zones voor extra lage buitentemperaturen of bij lage inspanning.