Duurzaamheid
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een populair begrip dat veel gebruikt wordt en gelukkig ook vaak toegepast wordt. Het draait vooral om de bewuste keuzes die je maakt. Wij vinden het belangrijk voor onszelf om hier actief mee bezig te zijn. Allereerst de keuzes die je maakt qua leveranciers en partners. Indien zij dezelfde filosofie hebben, kun je eenvoudig en succesvol samenwerken.
Duurzaamheid
Maar wat is nu daadwerkelijk duurzaamheid? Volgens Van Dale: duur·zaam (bijvoeglijk naamwoord) 1-lang durend: een duurzame vrede, 2-weinig aan slijtage of bederf onderhevig: eikenhout is duurzaam, 3-het milieu weinig belastend: duurzame energie wind, zon, waterkracht enz.; duurzaam produceren.
Ons doel is producten te bieden die; enerzijds zo lang mogelijk meegaan en ook te repareren zijn wanneer dat nodig is; en anderzijds zo weinig mogelijk milieubelastend geproduceerd worden, ook nog rekening houdend met de arbeidsomstandigheden van de medewerkers in de productieketen.
Duurzaamheid in de productieketen
De productieketen houdt in: vanaf grondstof (zaadje) tot eindproduct.
Als het om arbeidsomstandigheden gaat, is juist de textielbranche omstreden. Wij zijn ervan overtuigd dat het niet beslissend is waar men produceert – maar hoe. Het gaat hierbij o.a. om eerlijke lonen en goede arbeidsomstandigheden.
Merken, leveranciers en producenten stellen een ‘code of conduct’ op (gedragsregels) waarin ze o.a. aangeven wat hun duurzaamheidsbeleid is, welke richtlijnen voor productie ze hanteren, welke afspraken zij daarover hebben gemaakt, met welke partijen ze samenwerken, welke zaken zij verwachten van samenwerkende partijen en of zij aangesloten zijn bij een keurmerk.
Het geeft ons duidelijkheid of hun doelstellingen zo veel mogelijk bij die van ons passen.
Made in Europe
Zoals eerder aangegeven maakt het niet uit waar een product geproduceerd wordt en dat heeft puur met de doelstelling te maken om de juiste arbeidsomstandigheden te waarborgen. Veel wordt er geproduceerd in Azië en dat heeft enerzijds met lagere lonen te maken t.o.v. Europese lonen, maar ook de kwaliteit of complexiteit van een product kan een reden zijn om voor Aziatische producenten te kiezen. Veel know-how is namelijk verdwenen uit Europa. Desalniettemin wordt er nog steeds geproduceerd in Europa. Met name bij de grote schoenmerken zie je dat de producties en dus de kennis het Europese continent niet hebben verlaten. Veel van onze klanten hechten hier extra waarde aan en daarom hebben wij bij alle producten die in Europa geproduceerd worden ‘Made in Europe’ genoteerd.
Grondstoffen
Voor producten zijn grondstoffen nodig. Deze kunnen nieuw zijn of herwonnen. Herwonnen grondstoffen zijn grondstoffen die hergebruikt worden (recycling). Dat is het meest ideaal, maar niet altijd mogelijk of afdoende om een product met de juiste gebruikseigenschappen en/of levensduur te bieden. Zodoende zie je ook vaak combinaties van nieuwe en herwonnen grondstoffen.
Water
In het productieproces is water essentieel. Een zaadje heeft water nodig om te groeien tot een volwassen plant waar de grondstoffen uit gehaald kunnen worden. Grondstoffen moeten gewassen worden met water en ook voor het verven/kleuren van materialen is water nodig. In het laatste geval zijn er twee veelgebruikte methodes: het verven van het textiel en het verven van het garen.
Bij het verven van het textiel heeft de producent het voordeel dat deze vrij laat in het productieproces de kleur kan aanpassen. Hierbij is echter 10x zoveel water nodig, dan bij het verven van het garen. Prijs en planning zijn hierbij een doorslaggevende factor, want bij het verven van het garen moet al veel verder van tevoren bepaald worden welke aantallen kleuren er geproduceerd dienen te worden. Wat het o.a. ook kostbaarder maakt, maar dus wel grote winst oplevert qua besparing op watergebruik.
Naast vele andere goede initiatieven op watergebied van merken en producenten, is het belangrijk dat al het water dat de fabriek verlaat schoon is. Om vervuiling van het oppervlakte- en grondwater te voorkomen.
En dat allemaal is zeker belangrijk in productielanden waar al een groot tekort is aan schoon water.
PFC
Polyfluor Carbon, oftewel PFC, is een stof die een sterk water-, vuil- en vetafstotende werking heeft en veel gebruikt wordt voor kleding en schoenen, maar ook bij kookgerei met een anti-aanbaklaag.
Deze stof komt van nature niet voor in het milieu en wordt niet afgebroken in de natuur, waardoor deze rond blijft zwerven en verspreid wordt via water en lucht.
Al onze kleding is vrij van PFC’s. Er zijn namelijk veel alternatieven die vrij van PFC’s zijn en geen/zo min mogelijk afbreuk doen aan de kwaliteit en het draagcomfort t.o.v. producten met PFC’s. Alleen wat betreft de schoenen is dit niet eenvoudig. Veel schoenen hebben namelijk een Gore-Tex membraan en Gore-Fabrics geeft aan nog niet volledig vrij te zijn van PFC’s. Zij hebben wel als doel gesteld om medio 2023 volledig vrij te zijn van PFC’s. Anders dan bij kleding, kun je schoenen niet eenvoudig wassen/spoelen, zodat de poriën van het membraan, en dus het ademend vermogen optimaal blijft. Membranen zonder PFC’s hebben veelal het nadeel dat deze makkelijker dichtslibben en dus minder ademend zijn.
Keurmerk
Om de duurzaamheid in de productieketen meetbaar en transparant te maken, wordt er veelal gewerkt met keurmerken zoals: Fair Wear Foundation, Bluesign en Oeko-Tex.
Het meest duurzame product is het product dat het langst gebruikt wordt. Daarom vragen we je: als je je uitrusting niet meer gebruikt, geef het dan weg, verkoop het, of doneer het. Want hoogwaardige producten gaan lang mee en bieden ook een tweede gebruiker nog veel plezier.
Reparatie
Mankementen of slijtage kunnen altijd ontstaan bij een product en afscheid nemen hoeft niet altijd. Kleding en rugtassen kunnen vaak nog gerepareerd worden via een naaiatelier in de buurt en gecompliceerde reparaties (waterdichte materialen bijvoorbeeld) via de merken zelf.
Wat betreft reparaties aan schoenen is onze ervaring dat niet iedere schoenmaker dit op de gewenste manier kan. Het heeft te maken met het behoudt van het draagcomfort en de producteigenschappen (waterdichtheid bijvoorbeeld), maar ook met het gebruik van de originele materialen.
Voor schoenreparaties werken wij alleen met Schoenmakerij Paul den Ouden in Veenendaal. Zij werken nauw samen met de meeste outdoor-schoenmerken en hebben daardoor de gewenste kennis en ervaring in huis om reparaties op een originele manier uit te voeren. Gore-Tex schoenen behouden op deze manier hun waterdichtheid en de pasvorm van een schoen blijft ook gewaarborgd, zelfs bij verzoling.
Recycling
Grondstoffen hergebruiken is iets wat wij zoveel mogelijk stimuleren. Alles wat wij hierin kunnen bijdragen voeren wij dus uit. Kartonnen dozen worden hergebruikt of gescheiden afgevoerd, net als de pallets en het folie dat afkomstig is van verpakkingen en pallets. Allen essentieel voor transport en kwaliteitswaarborging en allen goed te recyclen/her te gebruiken.
Daarnaast zamelen wij kleding, schoenen en rugtassen in voor hergebruik en recycling. Dit doen wij samen met Boer Group. Zij hebben als doelstelling om voor al het textiel, maar ook voor andere items die in het ongesorteerde materiaal aangetroffen worden een nieuwe bestemming te vinden. Afhankelijk van de kwaliteit waarin het textiel verkeert kan het als product of als materiaal hergebruikt worden. Zij streven er op deze manier naar de fractie onbruikbaar materiaal zo klein mogelijk te houden. Het maakt dus niet uit of een product onbruikbaar is. Want als het niet meer bruikbaar is, worden de grondstoffen zoveel als mogelijk hergebruikt tot een nieuw product.
Extra maatregelen
Naast de hierboven genoemde maatregelen om te verduurzamen hebben wij nog extra maatregelen genomen:
-ons dak ligt sinds april 2013 vol met zonnepanelen (jaarlijkse opbrengst: ca. 4.700 kWh wat een besparing oplevert van in totaal 2.162 kg CO2)
-sinds 2014 zijn alle halogeen- en gloeilampen vervangen door LED-lampen
-wij nemen groene stroom af
-wij stimuleren onze medewerkers om met de fiets of lopend naar het werk te komen
Als je meer wilt weten over de doelstellingen qua duurzaamheid van een aantal merken van ons:
Vaude & CSR-rapport Vaude
Schöffel
Didriksons
Hanwag
Lowa
GriSport
Teva
Keen
Osprey
Gregory
Grangers
Camelbak
Buff