Handschoenen

Dé ideale handschoen is dun en geeft warmte. Dat is wat wij vaak krijgen als vraag/verzoek, maar deze handschoenen zijn er niet. Tenzij je een paar handschoenen neemt met verwarming er in.

Een normale handschoen geeft namelijk geen warmte, maar isoleert. Deze houdt dus de koude temperatuur buiten en de warmte binnen. De mate van isolatie wordt bepaald door de hoeveelheid loft in een handschoen. Hoe meer stilstaande lucht, des te hogere isolatiewaarde heeft de handschoen. Maar dat betekent dus ook dat de handschoenen niet dun kunnen zijn.

Je kunt de werking van een handschoen ook vergelijken met een isolatiefles. De werking van een isolatiefles is dat deze een holle wand heeft met stilstaande lucht. De ruimte in de holle wand dient dan ook vacuüm te zijn, want anders kan de lucht hierin bewegen en zodoende de temperatuur overbrengen van binnen naar buiten of andersom.

Met deze wetenschap is het logisch dat je dus met warme handen een handschoen moet aantrekken, want je dient zelf de handschoenen te verwarmen. Doe koud water in een isolatiefles en het blijft langer koud. Doe warm water in een isolatiefles en het blijft langer warm. Een want heeft als extra voordeel dat de vingers bij elkaar zijn. Omdat de vingers samen meer warmte afgeven is een want veel warmer, dan dat bij een handschoen de vingers separaat de vingers van een handschoen moeten verwarmen.

Wanneer je op de fiets zit heb je ook nog eens te maken met rijwind en een lagere bloedcirculatie in de handen/vingers. Daardoor koelen de handen sneller af. De bloedcirculatie zorgt voor verwarming van de vingers en kan dus gezien worden als centrale verwarming. Daarom is het verstandig om de vingers te bewegen door bijvoorbeeld te knijpen. Omdat de spieren actief zijn wordt de doorbloeding gestimuleerd en stroomt dus ook warm bloed naar de vingers.