Historie

Van Herwijnen is al lange tijd een begrip in Zoetermeer en omstreken. Al vanaf 1891 is ons huidige winkelpand in de historische kern van Zoetermeer, door diverse generaties van de familie Van Herwijnen in gebruik geweest. Ooit begonnen als klokken- en horlogemaker, is de vijfde generatie zich gaan specialiseren als wandelspeciaalzaak.
In 1590 is de originele winkel met bovenwoning gebouwd. De achtergevel van IJsselsteentjes is halverwege de huidige winkel nog te zien. De voorgevel is rond 1920 vervangen, want die was aangetast door de tand des tijds, zure regen en UV-stralen. De karaktiristieke klokgevel is gelukkig in ere gehouden.

Interessant om te weten: In het woonhuis boven de winkel waren meerdere ruimtes waar tijdens de Tweede Wereldoorlog wapens, vervalste persoonsbewijzen en andere verzetspraktijken verstopt werden voor de Duitse bezetters. Ook werd de illegale verzetskrant ‘De Marskramer’ gestencild en verborgen op Dorpsstraat 66.

Eerste generatie
Pieter van Herwijnen begint in 1891, op 45-jarige leeftijd, een horloge- en klokkenmakerij in de Dorpsstraat op nummer 66. Pieter werkt vrij lang door, tot circa 1924, en wijzigt in de laatste jaren zijn assortiment zelfs nog. Naast de horloge- en klokkenmakerij begint hij een boekhandel in hetzelfde winkelpand.

Tweede generatie
Gerrit van Herwijnen start begin 1900 een spekslagerij in de Dorpsstraat op nummer 81 waar momenteel de winkel van Zeeman gevestigd is. In 1925 verhuist hij naar Dorpsstraat 66 als zijn vader Pieter stopt met de horloge- en klokkenmakerij. Het pand wordt eerst grondig verbouwd. Zo wordt er onder andere een kelder met pekelbaden gemaakt en achter de winkel een slachtplaats met rookkamer. De kelder met originele pekelbaden is er nog steeds, maar wordt niet meer gebruikt.
Slager Gerrit is bekend vanwege zijn heerlijke worsten, hammen en paté. Zelfs koningin Wilhelmina, die in die tijd op de vaart bij Zoetermeer schaatst, is liefhebber van de worsten van Gerrit. Zij laat de bode speciaal langsgaan om worsten bij hem te kopen.
Gerrit’s vrouw Antien begint na de Tweede Wereldoorlog een handwerk- en fourniturenwinkel omdat Gerrit een aantal hersenbloedingen heeft gehad en dus niet meer verder kan met de slagerij.

Derde generatie
Tinus van Herwijnen begint als verkoper aan de deur. Met de fiets en een grote mand voorop, fietst hij vrijwel iedere dag naar Zoeterwoude en omstreken, en verkoopt waar maar vraag naar is. Geen levensmiddelen, maar wel textiel en fournituren. De meeste handelswaar komt uit zijn moeders winkel, maar hij koopt ook al bij diverse groothandelaren.
Midden jaren 50 ruilt Tinus zijn fiets in en neemt de winkel van zijn moeder over. In plaats van alleen handwerk en fournituren die zijn moeder verkocht, verbreedt hij het assortiment en begint een textielwinkel: V.H.T. (Van Herwijnen’s Textiel) op Dorpsstraat 66. Hij verkoopt er van alles bij, zoals matrassen, bedden, tapijt en kostuums. Voor grotere artikelen gaat hij op afspraak, met een bij garage Van den Burg gehuurde auto, met de klant naar het groothandelsgebouw in Rotterdam.
In 1969 specialiseert Tinus zich en start één van de eerste vijf Livera’s van Nederland.

Vierde generatie
Gerrit van Herwijnen werkt eerst bij de Bouwhof op de ijzerwaren- en gereedschapsafdeling, totdat hij op 17 oktober 1985 met een dumpzaak begint. Het assortiment bestaat eerst uit militaire kleding en accessoires (nieuw en tweedehands), vrijetijdskleding, schietsport en messen.
Vanaf het begin verkoopt hij ook al vuurwerk, wat altijd zijn wens was als hij ooit een winkel zou beginnen. Maar al snel merkt hij dat er vanuit de markt vraag is naar kampeerartikelen. Deze verschuiving in het assortiment betekent dat de winkel groter moet worden en dat vooral het tweedehands militaire assortiment werd ingekrompen.
In 1994 is er een grote verbouwing waarbij het huidige voorste gedeelte van het winkelpand blijft staan, maar het achterste gedeelte wordt gesloopt en opnieuw opgebouwd.
In 2008 volgt weer een verbouwing waarbij de entree en de luifel van de winkel aangepakt worden. Deze worden teruggebracht in een historiserende stijl, wat beter bij de rest van de gevel en de Dorpsstraat past. Tevens verdwijnt de naam Dump van Herwijnen van de gevel. Dit verandert in ‘Van Herwijnen Outdoor Store’.

Vijfde generatie
Dennie van Herwijnen is al vanaf het begin bij de dumpzaak van zijn ouders betrokken en was hier dus ook vaak te vinden als hij niet op school zat. Bij de opening van de dumpzaak van zijn ouders helpt hij, op 6-jarige leeftijd, gelijk zijn eerste klant aan een paar sokken.
In 2011 neemt Dennie de winkel over van zijn ouders en in 2014 besluit hij het roer om te gooien en te gaan specialiseren. Outdoor is namelijk heel algemeen, want fietsen, vliegeren en surfen is net zo outdoor als wandelen, hiken en kamperen. Omdat je met een niet zo’n grote winkel niet aan alle outdoorwensen kan voldoen, is de keuze gemaakt de focus te leggen op wandelsport. Niet alleen de wandelaars die lange afstanden lopen, zijn hier nu aan het juiste adres, maar ook wandelaars die iedere dag de hond uitlaten, een boswandeling maken, een wandelvakantie plannen of diegene die gewoon comfortabele schoenen en kleding zoeken.

test