Hoofddeksels

Iedereen weet dat de zon ultraviolette straling (UV) afgeeft en dat deze schadelijk kan zijn als iets er te lang aan wordt blootgesteld. Wat je wellicht nog niet wist, is dat er zowel zichtbare- als niet zichtbare UV stralen zijn.

  • UV-A is het zichtbare licht van de zon en vormt 98,7% van de UV-straling die de aarde bereikt. De ozonlaag heeft hierop weinig invloed. Het veroorzaakt huidveroudering, gaat grotendeels door glas en kleding en veroorzaakt melanoom, de dodelijkste vorm van huidkanker.
  • UV-B vormt 1,3% van de UV-straling en is niet zichtbaar. De ozonlaag heeft hierop wel een grote invloed. Het veroorzaakt zonnebrand en bruin worden, gaat niet door glas en veroorzaakt andere vormen van huidkanker.
  • UV-C stralen zijn het dodelijkst, maar worden tegengehouden door de atmosfeer. Hier hebben wij dus bijna nooit mee te maken.

Van UV-B kan je bruin worden of verbranden. Zonnebrandcrèmes of -lotions bevatten daarom stoffen die bedoeld zijn om UV-B straling te blokkeren. Slechts enkele bevatten ook stoffen die tegen het minstens zo gevaarlijke UV-A beschermen. In tegenstelling tot UV-B, gaat UV-A grotendeels door kleding en glas. Mensen, en vooral kinderen, (zeker als ze overgevoelig zijn voor UV straling) zijn niet beschermd tegen UV-A als ze buiten een standaard T-shirt of hoofddeksel dragen of binnen in de serre gaan zitten. Een goede bescherming tegen UV stralen is dus essentieel.

Het grootste gedeelte van ons assortiment hoofddeksels beschermt tegen UV-A én UV-B stralen, waarbij de mate van bescherming wordt aangegeven met een UPF factor. UPF is niet te vergelijken met de SPF beschermingsfactor van zonnebrandcrèmes of -lotions die alleen de mate van bescherming tegen UV-B stralen aangeeft.

  • UPF 15-24 biedt een goede UV bescherming met een UV-blokkade van 93,3-95,9%
  • UPF 25-39 biedt een zeer goede UV bescherming met een UV-blokkade van 96,0-97,4%
  • UPF 40-50+ biedt een uitstekende UV bescherming met een UV-blokkade van >97,5%

Voor je beeldvorming: een katoenen hoofddeksel heeft een UPF van slechts 5 tot 10 en als katoen nat wordt, is dat zelfs nog maar de helft! De technische hoofddeksels in ons assortiment bieden zowel droog als nat een veel betere bescherming: vanaf UPF 20 tot 50+.