Jassen

Jassen kun je in twee categorieën indelen: softshells en hardshells.

Een softshell is waterafstotend, winddicht of windbrekend (indien er een membraan aangebracht is) en ademend van materiaal. Een softshell heeft geen voering, maar kan bijvoorbeeld wel fleece aan de binnenzijde hebben voor extra isolatie en over het algemeen voelt het buitenmateriaal wat zachter aan.

Een hardshell is waterdicht, winddicht en ademend dankzij een membraan of coating en alle naden zijn getapet. Anders kan er nog steeds water naar binnen dringen via het garen van de naden. Onze hardshells hebben altijd een voering en dat kan zijn een dunne sneldrogende voering of een isolerende voering. Bij een dunne gevoerde jas heb je het voordeel dat de jas niet op de huid gaat plakken en de geïsoleerde jassen zijn bedoeld voor lagere temperaturen.

Ook zijn er hardshells met een uitritsbare voering. Voordeel is dat je de jas kunt aanpassen aan de buitentemperatuur en/of je activiteit. Deze voering is een fleecevest of is gewatteerd. Zo’n jas noemen wij een 3-in-1 omdat je hem op 3 manieren kunt gebruiken: de buitenjas met of zonder de voering of enkel de voering.

Houd rekening met de waterdichtheid van de jas. Dankzij het membraan of de coating is deze waterdicht en ademend en standaard wasmiddelen hebben oplosmiddelen die deze aantasten. Wij adviseren daarom altijd om een juist wasmiddel te gebruiken die zowel schoonmaakt als impregneert, zodat de jas zijn ademende werking behoudt.