Navigatie
Navigatie
Verdwalen in deze tijd? Met overal borden, bordjes en wegwijzers zal dit niet snel gebeuren. Totdat je eens ergens de natuur ingaat. Niet elk natuurpark of bos heeft voorgeplande routes waar men niet van kan afwijken. Een GPS werkt erg mooi, maar onder bomen heeft zo’n apparaatje niet altijd ontvangst. En met je smartphone kun je de weg natuurlijk ook vinden, maar wanneer je accu leeg is kun je ook geen hulp meer inroepen.
Toch maar weer vertrouwen op het kompas dan.
Wij hebben een uitgebreide collectie kompassen, van kleintjes voor aan de sleutelbos tot de serieuzere trekking-kompassen. Aan de hand van jouw reisbestemming kun jij bepalen wat voor kompas je nodig heeft. Het is daarbij gemakkelijk om iets meer over kompassen te weten.
De meeste kompassen zijn vloeistof-gevuld. Goedkope modellen soms nog niet. Het voordeel van een vloeistof-gevuld kompas is dat de vloeistof een remmende werking heeft op de naald. De naald zal dus veel rustiger bewegen en eerder stil staan.
Sommige kompassen zijn uitgerust met een spiegel. Deze spiegel maakt het erg makkelijk om te peilen in welke richting een bepaalde bergtop of kerktoren staat. Peil je 2 verschillende punten die in verschillende richtingen liggen, dan kun je met behulp van een kaart bepalen waar je zelf op dat moment bent.
Verder wordt er gesproken over declinatie en inclinatie.
Declinatie: Elk kompas is uitgerust met een naald die naar het magnetische noorden wijst. Het magnetische noorden ligt echter iets afwijkend van het echte noorden. De afwijking tussen het magnetische en echte noorden noemt men declinatie. De declinatie is overal anders en kan op sommige plekken wel 20° zijn. Nu kan je elke keer je peilingen omrekenen, maar er zijn ook kompassen waarbij je de declinatie kunt instellen.
Inclinatie: Weer een afwijking die te maken heeft met het magnetische noorden. Het magnetische veld dat er voor zorgt dat de naald beweegt is niet overal ter wereld even sterk. Hierdoor kan de naald uit balans raken en vast komen te zitten tegen het glas of de bodem van de kompasroos. Om dit verschil op te vangen is de wereld verdeeld in 5 inclinatie zones. Vroeger had men voor elke zone een apart kompas nodig, tegenwoordig bestaan er ook wereldkompassen. Bij die kompassen zijn de naalden zo gemonteerd dat ze altijd vrij blijven draaien.