Voeten opmeten

Iedere voet is anders. Niet alleen qua vorm, maar ook qua lengte en breedte en dan ook nog eens onderling. De linker- en rechtervoet zijn namelijk altijd verschillend. En dat maakt het soms lastig om een passende schoen te vinden voor beide voeten. Daarnaast veranderen voeten gedurende ons leven. Als je 30 jaar bent, dan zijn de voeten niet hetzelfde als toen je 20 was. De voeten passen zich aan je veranderende lichaam aan en reageren op wat er continu gevraagd wordt.

Voeten laten opmeten bij Van Herwijnen

Om klachten te voorkomen is het dan ook belangrijk om je voeten op te meten. Bij de aanschaf van goede wandelschoenen is het zeer waardevol om jouw voeten op te laten meten. In onze wandelspeciaalzaak hebben we alle meetbenodigdheden en kennis om jouw voeten nauwkeurig te meten. Ook kunnen we adviseren als de beste om te zorgen dat je de juiste schoenen en uitrusting kiest.

Schoenmaten zeggen niets

Wanneer je bij ons schoenen komt passen, meten wij altijd beide voeten. Dat is omdat dus iedere voet anders is. Wij meten de voeten qua lengte en breedte in millimeters, want maten zeggen niets. Bijvoorbeeld: de ene maat 39 verschilt soms een centimeter ten opzichte van een andere schoen in maat 39. Dat kan zelfs bij hetzelfde merk zijn, dus een maat in de schoen is een richtlijn, maar zeker geen vast gegeven. 

Verwen je voeten

“You are either in your bed or in your shoes, so it pays to invest in both.” – John Wildsmith

De voeten zijn de fundering waar ons lichaam op is gebouwd. Ons totale gewicht rust op enkele vierkante centimeters. De voeten hebben een stabiliserende, schokabsorberende en voortstuwende functie. Kortom, ze brengen ons overal naartoe, dus we moeten niet vergeten ze af en toe ook te verwennen.

Meten van de voeten

We leggen stap voor stap uit hoe het proces van meten en passen bij ons verloopt:

De drukplaat wordt gereinigd voordat je met beide voeten hierop gaat staan. Met deze drukplaat kunnen wij de voeten meten qua lengte en breedte in millimeters. Daarnaast kunnen wij middels de drukplaat zien of je een lage, middelhoge of hoge voetboog hebt. Om het draag- en loopcomfort te verhogen zijn namelijk een paar comfortzooltjes prettiger dan de standaard inlegzooltjes. En voor de juiste comfortzooltjes is het belangrijk om te weten wat voor voetboog je hebt.

Meten van de schoenen

Aan de hand van het model voet, de lengte en breedte in millimeters van de voeten en de wensen en eisen die gesteld worden om de schoenen voor te gebruiken, adviseren wij welke modellen schoenen in aanmerking komen. Middels een binnenmaatstok kunnen wij de lengte van de schoen aan de binnenkant meten. Dit doen wij ook in millimeters en houden rekening met extra ruimte qua lengte. Afhankelijk van het type voet, de duur van de wandelingen en het type terrein, bepalen wij wat de ideale extra ruimte is. Meestal is dat tussen de 12 en de 18 millimeter ruimte.

Gevoel is leidend

Nu wij dit allemaal weten is passen en vergelijken van verschillende schoenen erg belangrijk. Onze winkel is vrij lang, waardoor wij de afwikkeling goed kunnen waarnemen. Wat je voelt en ervaart horen wij graag en op deze manier proberen we samen de beste match voor je voeten en wensen te vinden.

Vergeet niet mee te nemen: je huidige wandelschoenen (ook als ze niet lekker hebben gelopen), wandelsokken en eventueel steunzolen of correctiezolen.