Wandelstokken

De moderne wandelstok is niet meer weg te denken als een functioneel wandelaccessoire. Steeds meer mensen, met of zonder (zwaar) bepakte rugtassen, wandelen en trekken in de berggebieden met wandelstokken. Wandelstokken behoren bij bergwandelingen dus tot de basisuitrusting. Het gebruik van twee (!) wandelstokken is essentieel voor het bewaren van het evenwicht en alleen met twee stokken heb je een optimale wandelhouding.
Ook wordt op deze manier blijvend letsel voorkomen. Bij het berg oplopen bieden de stokken immers steun en stabiliteit, bij het berg aflopen ontlast het gebruik van twee wandelstokken de gewrichten. Arm- en schouderspieren worden meer getraind en de beenspieren worden bij zowel het stijgen (ca. 30% energiebesparing) als afdalen ontlast. Tevens bieden de wandelstokken meer controle, zeker bij natte ondergronden of steile en/of bevroren hellingen.

Nordic Walking is wandelen door middel van bepaalde beweegtechnieken met speciaal hiervoor ontwikkelde stokken. Armen, boven- en onderlichaam worden effectiever en intensiever getraind dan bij gewoon wandelen. Ongeveer 90% van alle spieren worden actief ingezet tegenover 60% bij normaal wandelen.
De instapdrempel voor mensen die graag zouden starten met sporten is laag, omdat zelf bepaald kan worden hoe intensief men traint.
Ervaren sporters appreciëren een intensieve Nordic Walking work-out ter ondersteuning van andere sportactiviteiten.
Enkele voordelen van Nordic Walking:

  • Perfecte work-out voor het gehele lichaam
  • Door gebruik te maken van stokken worden gewrichten minder belast t.o.v. wandelen of joggen (-30%)
  • Immuunsysteem wordt versterkt
  • Training in de buitenlucht, natuur, in groep of individueel en gedurende alle seizoenen
  • Verbetert de houding en stimuleert actief voetwerk
  • Ideaal als vetverbrander
  • Betere bloedcirculatie