Wat is waterdicht?

Iedereen weet wat er met waterdicht bedoeld wordt. Alleen wat niet iedereen weet, is wat waterdichtheid werkelijk is. Daar zit een groot verschil in wat vooral in de praktijk merkbaar is.

De waterdichtheid van kleding wordt gemeten aan de hand van de waterkolom: onder welke druk begint het materiaal vocht door te laten. Ligt de druk boven 1.300 mm, dan is het kledingstuk waterdicht. Bij functionele materialen gaat men er echter van uit dat het pas waterdicht is bij een waterkolom vanaf 4.000 mm. Dit is vooral belangrijk als je bijvoorbeeld droog wilt blijven als je in nat gras (op je knieën) zit. De waterdichtheid van diverse materialen en merken is echter niet altijd goed te vergelijken, doordat er verschillende testmethodes gebruikt worden.

Een buitenmateriaal kan waterdicht gemaakt worden op 2 manieren: met een coating of met een membraan.

Een coating wordt aangebracht door meerdere lagen (met oplosmiddel vloeibaar gemaakt) kunststof aan de binnenkant aan te brengen. Het oplosmiddel verdampt en er blijft een waterdichte laag achter, die verbonden is met het buitenmateriaal. Een coating is minder ademend en waterdicht als een membraan, omdat een coating vaak niet overal even dik is aangebracht. Daar waar de coating dikker is, ademt het product minder – daar waar de coating dunner is, is het product minder waterdicht. Hoe lang de coating blijft zitten, is afhankelijk van het gebruikte materiaal en de manier waarop de coating is aangebracht.
Een membraan is een ultra dunne laag, die op textiel aangebracht wordt en dit waterdicht, winddicht en tegelijk ademend maakt. De structuur van het membraan laat geen waterdruppels (regen) door, maar waterdamp (transpiratie) wordt wel (naar buiten) doorgelaten. Omdat een membraan te kwetsbaar is, wordt het duurzaam verbonden met het buitenmateriaal. Dit verbindingsproces noemt men lamineren, het eindresultaat is dus ook een zogenaamd laminaat.

Als we zeggen dat een kledingstuk ademend is, hebben we het over het vermogen om vocht (in de vorm van condens) van binnen naar buiten te transporteren. Deze ademende werking wordt ook beïnvloed door de mate van luchtvochtigheid buiten de jas. Hoe vochtiger het buiten is, hoe moeilijker vocht naar buiten getransporteerd kan worden. Ook hierbij geldt: het ademend vermogen is niet altijd goed te vergelijken, vanwege verschillende testmethodes.

Outdoorproducten zijn vanwege hun water- en vuilafstotende werking zeer populair. Door bij de fabricage het buitenmateriaal te impregneren, zorgt men ervoor dat water en vuil heel goed afparelt. Zonder deze zogenaamde Durable Water Repellency (DWR) behandeling, zou het buitenmateriaal sneller verzadigd zijn met regenwater, wat voor de gebruiker (ondanks het waterdichte membraan) dan toch een klam, vochtig gevoel kan geven tijdens het dragen.
Om de kleding in een goede staat te houden, is het belangrijk alleen de juiste reinigingsmiddelen te gebruiken.